Како да го замените хидрауличното поставување

Повеќето хидраулични арматури за црева можат да издржат висок притисок и траат долго време, но откако ќе се расипат или оштетат приклучоците, треба веднаш да ги замените за да спречите поголема штета на цревото. Заменувањето на фитинзи за хидраулични црева не е тешко и дури и ако немате никакво механичко или водоводно искуство, можете лесно да ја завршите работата самостојно. За да ви помогнеме да ги замените фитинзите за хидраулични црева на вашиот хидрауличен систем, следете ги овие лесни чекори.

Чекор 1 - Пронајдете ги проблематичните области
Треба да направите визуелна инспекција на хидрауличниот систем, за да утврдите степенот на оштетување. Пронајдете ги точно оштетените фитинзи и цревата што протекуваат, обележете ги проблематичните области, сега подготвени да ги замените фитинзите на цревото.

Чекор 2 - Ослободете го притисокот врз хидрауличните цилиндри
Пред да се обидете да го поправите фитингот на цревото, треба да го ослободите притисокот врз хидрауличните цилиндри за да спречите издувување.

Чекор 3 - Отстранете ги компонентите на цревото
За да ги замените скршените или оштетените фитинзи на цревото, треба да отстраните некои од компонентите во хидрауличното црево, вклучувајќи ги штитниците, стегите, куќиштето и други. За да избегнете забуна, забележете ги локациите на овие компоненти или едноставно фотографирајте ги пред да ги отстраните. На овој начин ќе ви биде полесно да ги вратите на нивните соодветни места откако ќе ги замените фитинзите за хидраулични црева. Откако ќе земете белешки или ќе фотографирате, сега може да ги отстраните овие компоненти една по една и да ги ставите на безбедно место. Означете ја секоја компонента за полесно да ги идентификувате подоцна.
0
Чекор 4 - Отстранете ги фитинзите на цревото
Повеќето видови фитинзи за црева се вртат кога хидрауличната пумпа е вклучена, така што ќе ви требаат два клуча за отстранување на овие делови за вртење. Повеќето приклучоци имаат два спојка, затоа треба да затегнете еден клуч на страната на едниот од спојките за да го држите стабилен и друг клуч за да ја свртите другата спојка. Ако спојките се заглавени на место, можеби ќе треба да нанесете малку лубрикант за да ги олабавите.

Во случај да треба да го отстраните и замените самото црево, ќе треба да ги олабавите фитинзите што се прицврстени на цревото и да го извлечете цревото.

Чекор 5 - Исчистете ги и заменете ги фитинзите
Откако ќе го отстраните цревото, исчистете ги фитинзите користејќи партал и проверете дали нема остатоци или нечистотија во вашата машина и не ги загадува. Откако ќе ги исчистите фитинзите, извадете ги сликите што сте ги направиле пред да ги расклопите фитинзите на цревото и користете ги овие слики како водич за повторно поставување на фитинзите. Инсталирајте ги новите фитинзи и компоненти и проверете дали стегите и штитниците се на нивните соодветни места. Што се однесува до цилиндрите, проверете дали правилно ги враќате игличките на цилиндрите пред да ги замените прстените што ги држат игличките на своето место.


Време на објавување: 14-ти октомври -20-2020 година